Len­ka Dom­brov­ská

Dra­ma­tur­gy­ně, ku­rá­tor­ka, pu­b­li­cist­ka a ře­di­tel­ka fes­ti­va­lu …příští vlna/next wa­ve…

Po­chá­zí z Os­t­ra­vy. Stu­do­va­la bo­he­mis­ti­ku, te­a­t­ro­lo­gii a pu­b­li­cis­ti­ku. V le­tech 2013 až 2018 ved­la kri­tic­kou rubri­ku v Di­va­del­ních no­vi­nách a pu­b­li­ko­va­la re­cen­ze na­pří­klad v Li­do­vých no­vi­nách či ča­so­pi­su Svět a di­va­dlo. Od roku 2018 pů­so­bí ja­ko šéf­re­dak­tor­ka ča­so­pi­su Mo­der­ní di­va­dlo. Je edi­tor­kou čtyř pu­b­li­ka­cí – za­tím po­sled­ní se na­zý­vá Tvá­ře al­ter­na­ti­vy

Na­psa­la ně­ko­lik scé­ná­řů pro lout­ko­vé Di­va­dlo 100 opic. Dra­ma­tur­gic­ky při­pra­vi­la di­va­del­ní in­sta­la­ce Ja­na Mo­ta­la Sta­vi­te­lé pís­ku a Ka­bi­net přá­tel­ství a na­dě­je, je au­tor­kou kon­cep­tu mo­nod­ra­ma­tu pro Ha­nu Frej­ko­vou Ko­nec dob­rých sta­rých ča­sů. Od se­zo­ny 2018/2019 pů­so­bí ja­ko pro­gra­mo­vá ku­rá­tor­ka di­va­dla Ko­me­die, kde mi­mo ji­né umě­lec­ky smě­řu­je me­zi­ná­rod­ní fes­ti­val No­vá ko­me­die. Zde spo­lu­pra­co­va­la s re­ži­sé­ry To­má­šem Louž­ným na au­tor­ských in­sce­na­cích Ko­me­die Jack sta­ví dům a Stig­ma­ta a Ja­ku­bem Maksy­mo­vem na hu­deb­ně-ob­jek­to­vé in­sce­na­ci Fran­ken­stein. Ini­ci­o­va­la a dra­ma­tur­go­va­la čes­ko-slo­ven­ský di­va­del­ní pro­jekt s queer plat­for­mou PiN­KBUS Já, Johan*a od au­tor­stva Char­lie Jo­se­phin a v re­žii Alž­be­ty Vr­z­gu­ly. 

De­ká­du ve­de fes­ti­val al­ter­na­ti­vy …příští vlna/next wa­ve…, kte­rý byl v ro­ce 2024 oce­něn Čes­kou di­va­del­ní DNA za mi­mo­řád­ný dlou­ho­do­bý pří­nos, roz­voj a pod­po­ru no­vé­ho di­va­dla a ži­vé kul­tu­ry. V di­va­dle Ko­me­die ku­rá­to­ro­va­la dvě de­sít­ky vý­stav pře­de­vším mla­dých ma­lí­řů a so­cha­řů. V ro­ce 2023 by­la před­sed­ky­ní po­ro­ty sou­těž­ní Pře­hlíd­ky di­va­del­ní fo­to­gra­fie.

Fa­ce­book